image desctription

BLAGO MARSOVCIMA

  1. 'dbala u doba korone

Autor: SLL - 11 May, 2020

Dozlogrdilo je. 2 mjeseca bez sporta, fudbala posebno, učinila su da vrijeme u prisilnom karantinu prolazi brzinom bolesnog puža golaća. Korona virus je surovo i podmuklo cijelu Zemlju zavio u crno, a kad u tom crnjaku nema ni glavne razonode/razbibrige, onda se perspektiva čini još i besmislenijom. Jenjava i pomoć sjećanja na ljepša i normalnija vremena, zavirivanja u mora proteklih sezona i stotine „evergreen“ utakmica koje su se nekoć odigrale na lijepim zelenim, pa čak i blatnjavim ili snijegom prekrivenim travnjacima. Desetine, stotine hiljada gledalaca na ispunjenim stadionima širom svijeta, huk s tribina i groznica koja trese planetu dok uživa u prelijepoj igri, sve se to čini nekako iščezlim, pospremljenim u ladice sjećanja, poslanim u zaborav. I dok svi mi kojima je 'dbala kruh nasušni, više od igre, te duhovna, pa i materijalna neophodnost polako i sigurno kopnimo, zbiljom haraju gomile prevaranata i mešetara, ubica ljudi i snova koji nam odlučuju o sudbinama i onome šta nas čeka iza ugla. Veselo je k'o u grobu, ali nam se baš i ne mili iz njega jer je vani možda još i gore. Čik ispitaj, „probaj golmana“! A Prsan si, miner, nemaš pravo na grešku.


Stoga hvala Angeli Merkel i njemačkom DFB-u što će nam idućeg vikenda (16./17. 05. 2020.) vratiti Bundesligu na dezinficirane terene i prazne stadione. Vratit će je i na TV ekrane, pa će svi oni koji su u proteklih 60-tak dana, bar po 15-ak minuta, padali u iskušenja početaka praćenja 1. lige Bjelorusije, Tadžikistana ili Nikaragve konačno doći do daha. Besmisao će bar malo da čučne i sakrije se iza proklete kutije kada na njoj iduće subote u 15:30 krene direktan prijenos  „Revierderby“-a,  a Boruusia Dortmund u okviru 26. kola prvenstva Njemačke dočeka Schalke 04. Pa makar i na otužno pustom Westfalenu.

I tri su najjača evropska šampionata napravila plan za povratak na teren i priviođenje sezone 2019/20 kraju. To, ipak, neće ići tako brzo. Epidemiološka slika nije svugdje ista, a situacija se mijenja iz dana u dan. Krivulja zaraženosti skače i pada, ono što je vrijedilo jučer ne mora nužno na snazi biti i sutra. U vezi sa tim su planovi o odigravanju preostalih utakmica još uvijek u domenu nesigurne i optimistične teorije o laganom odlasku COVID-a 19 u fadeout. No, daj šta daš, uvenusmo svakako.



Englezi bi se u Premiership trebali vratiti za mjesec dana (vikend 12./13./14. juni 2020.), a za odigrati je još preostalo 9 kola + 2 zaostale utakmice. Situacija na tabeli, koje se svakako treba prisjetiti dok se čeka (mutirani) Godo, govori da je pitanje prvaka manje-više riješeno (Liverpool na čelu ima 25 bodova prednosti i treba još samo 6 bodova za i matematičko osiguravanje prvog naslova nakon 30 godina), da bi se borba za barem jedno (četvrto) mjesto koje vodi u narednu Ligu prvaka, te mjesta za plasman u LE mogla dodatno zapetljati i ko zna kako raspetljati do kraja. Isto vrijedi i u bitci za opstanak gdje 6 timova „visi“ i do posljednjeg bi sudijskog zvižduka, bez obzira kada se i k(ako) isti i desi, svi još mogli završiti i iznad i ispod crte. Sa sportskog stanovišta gledano, šteta je da se sezona ne odigra do kraja, čak i na praznim stadionima, pa i na neutralnim terenima kako glase neki od prijedloga ostrvskih fudbalskih „pametnjakovića“.



Španci su, bar prema posljednjim vijestima koje dolaze sa Pirineja, datum za povratak Primere zaokružili na 20. juni tekuće godine. „Jedva čekam mečeve, umirem od želje za normalizacijom La Lige. Moramo biti disciplinovani, jedino tako možemo eliminisati virus“ reći će Sergio Ramos, a njegov rival Gerard Pique
poručiti:“Dugo smo bez treninga i utakmica, pa je jasno da nam treba vremena kako bismo se pripremili za nastavak, te izbjegli povrede koje su vrlo moguće nakon ovolike pauze“. Tabela kaže da su Barcelona i Real u skoro pa „mrtvoj“ šampionskoj utrci, da Sevillu na trećem i Valenciu na 7. mjestu dijeli svega 5 bodova, a da barem 6 ekipa na dnu strijepi za opstanak i najdraže bi im bilo da se stanje nekako zamrzne, a sezona poništi. Do kraja je 11 kola, pa ako se tokom ljeta sezona i nastavi, jasno je da će trebati modifikacije koje će igračima pomoći da prežive. Tako će umjesto dosadašnje 3 biti dozvoljeno čak 5 izmjena u svakoj ekipi po meču, uvest će se po 2 dodatna timeout-a za osvježenje, a igračima će biti zabranjena grupna proslava postignutog gola. Igralo bi se u ritmu srijeda/četvrtak – subota/nedjelja, pa bi do početka augusta, ako ne bude dodatnih komplikacija, mogli dobiti konačnu i kompletiranu tabelu La Lige Santander 2019/20. Više od 26 hiljada žrtava dvomjesečne epidemije u Španiji, ipak, nisu garant da će sve tako i biti. Nažalost.



Vjerovatno i najveću štetu Korona pošast je napravila u Italiji. Više od 30 hiljada preminulih neće, nažalost i pored svega ostalog, nikad više uživati u Serie A koja je ove sezone konačno donijela dramatičnu borbu za Scudetto (Juventus i Lazio), renovirani i bolji Inter, opet sjajnu i u Evropi odličnu Atalantu... Pogled na tabelu kazuje kako se plasmanu u Ligu prvaka još uvijek mogla nadati Roma, u Evropu bar 5-6 klubova, a iako se Brescia i SPAL na dnu čine otpisanim, u ostatku sezone se je trebala voditi velika borba više timova koji žele izbjeći predpredzadnje mjesto i ispadanje u Serie B. Fudbaleri se po klubovima ove sedmice vraćaju treninzima, no još uvijek je prisutan nezanemarljiv broj zaraženih igrača i u Sampdoriji, Milanu, Fiorentini, pa je tačan datum povratka italijanskog prvenstva vrlo upitan i neizvjestan. Čak je 12 kola + 4 zaostala meča ostalo za odigrati, a kako to sve uklopiti u raspoloživo vrijeme – veliko je pitanje.

Jasno je, naravno, da su skupi ugovori o pravima na TV prenose glavni razlog insistiranja nogometnih saveza Engleske, Španije i Italije na tome da se sezone ovako ili onako nastave i odigraju do kraja. Iz istih je razloga (istekao ugovor) francuski FFF okončao Ligue 1, a slično su postupili i Belgijanci i Holanđani. UEFA je projekciju završetka svojih (LP i LE) takmičenja tempirala za august, a ako 'dbale u ostatku vremena koje se može zvati sezonom 2019/20 i bude, sigurno je da neće biti ista kao prije.

Ipak i takva, osakaćena i mutirana, sa praznim tribinama, bez VAR-a i radovanja nakon zatezanja kanafe, te pod stalnom prijetnjom nove ofanzive nevidljivog protivnika, bolja je od nikakve. Daje nadu, makar i lažnu, da se ovo zlo što nas je sastavilo može pobijediti. Minimum zadovoljstva, trunku dostojanstva u preostalom nam vremenu na nekoć plavoj, a danas sumornoj i izraubovanoj planeti.