image desctription

VELIKI ROBERTO, A NIJE BENIGNI

  1. Spomenar

Autor: DJ Bajramoglu - 27 Dec, 2018

Nekada se sudbina zna tako okrutno poigrati s ljudima, da može biti dobar temelj za neku grotesku tipa onoga što je pisao Dušan Kovačević. Trebaš biti a ne budeš, a bude onaj za koga se nije ni pomišljalo da će biti.

Dao je on onaj go na „Marakani“ 1981. protiv Jugoslavije za 1:1 i odveo Italiju na Mundijal, koji je sljedeće godine odigran u Španiji. Za razliku od te tekme koje se sjećam, one iz godine u kojoj je Tito umro se ne sjećam. Bila je to prva utakmica između ove dvije reprezentacije u kvalifikacijama za SP, na kojem je Italija postala šampion svijeta. Tada su oni dobili nas kući 2:0, a čini mi se, gledajući YouTube snimak, da je nad njim napravljen penal, kada je Cabrini postojeću situaciju valorizirao pogotkom i vodstvom 1:0.

On se zove Roberto Bettega. E, da, ovo oko sudbine. Bettega se povrijedio pred Mundo i morao je Španiji reći hasta la vista. A najbolji strijelac u redovima svjetskog prvaka i uopšte na turniru bio je njegov saigrač iz Juventusa Paolo Rossi. Koji u kvalifikacijama nije ni igrao, jer je imao malo problema sa sobom, a malo sa zakonom. Šta ćeš? Nećeš ništa.
Bio je to strašan igrač. U
ovom pregledu njegovih deset najboljih golova u karijeri, dovoljno je samo da vidite na koji način je primio loptu protiv Cagliarija i kako je dao go, pa da vam sve bude jasno. To za mlađe generacije. Oni nešto stariji, sad već decenijama cijene ovog čovjeka koji je o lopti znao sve. A znao dobro i glavom udarit'.

Rođen je Torinu. Čitavu karijeru bio je član Juventusa, ukupno četrnaest sezona. I otišao u Kanadu, da se oprosti o dbale. U Toronto. U reprezentaciji igrao osam godina. Uključujući i, za njega, prokletu '82. Ostale podatke imate na Wikipediji, da ja sad ne prepisujem.Uglavnom, danas je Robertu Bettegi 68. rođendan. Čestitajte mu. U sebi. Zaslužio je. Čovjek koji iz daljine podsjeća na Dinu Zoffa. A kada ga zumirate, onda na kombinaciju Belmonda i Delona, a malo i na imenjaka Mancinija. U suštini, golem kao još jedan njegov imenjak, Benigni u „La vita è bella“.